Aşırı heyecan, bazı zamanlarda normal kabul edilse de, sınav hazırlığı sürecini olumsuz etkileyecek derecede yaşandığında bazı tedbirler alınarak önlenmesi gerekir.
Peki heyecana neden olan etkenler nelerdir ve bunlarla nasıl başa çıkılır?
Heyecanın kompleks haline getirilmemesi: Aşırı heyecan kişinin verimliliğine, başarısına zarar vermediği takdirde bu durum sorun olarak görülmemelidir. Heyecandan aşırı rahatsızlık duyma durumu kaygıyı daha da arttırır ve heyecanın daha fazla artmasına sebebiyet verir. Heyecanlı oluşunuzdan asla rahatsızlık duymayın.
Hata yaparım endişesinden kurtulmak: Kişideki heyecanı arttıran en önemli sebeplerden birisi hata yaparım endişesidir. Ailesi ve çevresindekiler tarafından beklentileri yüksek olanlar ve mükemmeliyetçi olanlarda genelde hata yapma endişesi vardır. Aslında herkes hata yapar. Böyle zamanlarda hata yapmanın doğruyu bulmanızdaki en önemli faktör olduğunu unutmamalısınız.
Güven eksikliğini aşmak: İnsanlar kendine güvenmediği durumlarda bildiklerini kolayca ifade edemezler ve dolayısıyla hata yapmaya müsait bir duruma gelirler. Aslında kişinin ‘’tam ve mükemmel’’ olduğunu sık sık kendisine hatırlatması ve başarabileceğine olan inancını arttırması gerekmektedir. Ne zaman ki ‘‘ben bunu yaparım’’ düşüncesiyle bir işe başlarsa o işin üstesinden kolaylıkla gelebileceğini bilmesi, güven duygusunun artmasında önemli rol oynamaktadır.
Yalnız kalabileceğiniz sessiz zamanlar ayarlamak:Mini molalar, düzenli molalar, standart aralar ve sessiz zamanlar bunun için en uygun zamanlardır. Bu aralarda bol bol nefes alın zihninizi dinleyin ve korkularınızı yenin. Unutmayın başarmak sizin için imkansız bir eylem değil!
Heyecan yaratan tüm olumsuz duygulardan kurtulmak: Yaşadığınız heyecanı yenmek için sizi strese sokan bastırılmış duyguları bir kağıda yazın ve çöpe atın. Yazdıklarınızı çöpe atarken beyninizden sildiğinizi ve arındığınızı hissetmeye çalışın.
Kişinin heyecanlı ve duyarlı olmasının belli oranda avantaj olarak kabul edildiğini unutmayın. Heyecanın belli seviyede olması sayesinde kişi daha dikkatli olur ve yaptığı işten daha fazla verim alır.
RaIph WaIdo Emerson’un sözünde bahsettiği gibi: ’’Hiç bir büyük iş, heyecansız başarıImaz."