Size en uygun Uzaktan Eğitim Programını öğrenmek için hemen Formu Doldurun. SİZİ ARAYALIM
×
Tekuzem Ücretsiz Dene

Sınav Stresi Öfkenizi Tetikliyor mu?

Sınav Stresi Öfkenizi Tetikliyor mu?

Sınav stresinin oluşturduğu ‘Başaramama Korkusu’ sizi hayata karşı öfkeli, daha sinirli biri yapabilir. Daha önce ulaşılamamış bir hedef, ilk kez sınav stresi ile karşılaşma, eskiden yaşanmış travmatik bir sınav deneyimi, aile ve çevre baskısı sonucu oluşan endişe sınav hazırlığı sırasında insanlarda öfke duygusu uyandırabiliyor. Amerikan Psikoloji Derneği, öfkenin; dışa vurulamayan gerçek duyguların birikimi sonucu ortaya çıkan bir patlama olduğunu söylüyor.

 İşte Stresten arta kalan öfkenin kontrolü için 5 yol:

1) Farkındalık Oluşturma: Stresli olduğunuz anlarda ya da sebep yokken sizi çalışmaktan alıkoyan düşüncelere iten, sevdiklerinizi kırmanıza sebep olan hareketleriniz olup olmadığını düşünün. Bu farkındalık hata yaptığımızda duyduğumuz öfke sebepli kendi zihnimiz ile de bir hesaplaşma içinde olduğumuz bilincini oluşturacaktır.

 

 

2) Bilişsel Yapılandırma Telkinleri: ‘Eyvah mahvoldum yetiştiremeyeceğim!’, ’Ben çalışacaktım bana engel oldun!’, ‘Zamanında fırsat varken çalışmadım son ana kaldı!’ bu gibi öfke cümlelerindeki asıl sebep; korkak, umutsuz, çaresiz hissetmektense; öfke ile salgılanan adrenalin hissinin insanlara iyi gelmesidir. Unutmamanız gereken en önemli şey öfkenin çözüm üretmeyeceği ve kendinizi rahatlatmayacağıdır. Tasalanmak yerine var olan durum için artık ben bunu yapabilirim demek çok daha doğrudur.

 

3) Soğuk Kanlı ve Sakin Sorun Çözümü: Öfke anında sakinlik korumak zordur, ancak; tüm bunları nasıl kontrol altına alabileceğinizi ve sorunu nasıl çözebileceğinize odaklanmaya çalışın. Stresinize sebep olan bir eleştiri ise böyle düşünmesini doğru bulmadığınızı gerekçeleri ile sakin bir dille anlatın.

 

4) Öfkeyi Uzaklaştırma: İçinde bulunduğunuz ortam sırtınıza yüklenen sorumluluklar ve endişeler hep masa başında çalışırken mi karşınıza çıkıyor, o zaman çevrenizi değiştirebilirsiniz. Bu öfke uzaklaşamayacağınız bir sevdiğiniz sebebi ile oluşmuşsa mizah ile ortamı yumuşatabilirsiniz.

 

5) Haksızlık etmeden kendinizi rahatlatma: Öfke, tehditlere karşı bir uyum tepkisidir. Sınav stresiniz ya da başarının kaynağı sizsiniz. Bu sebep ile kişilere karşı kin duymaktan vazgeçin. Yorgun olduğunuz çok uzun saatler çalışma yaptığınız günlerde tartışmalardan kaçının. Kendinize bazen çok yüklendiğinizi hatırlatın ve kendinize daima suçlayıcı düşüncelerle haksızlık etmeyin. Sınav stresi hayatınızdan kalktıktan sonra da baş edemediğiniz bir öfke olduğunu fark ediyorsanız yardım almaktan çekinmeyin.

 

Öz denetimizi güçlendirerek sizi sınav hazırlığınızdan ya da sevdiklerinizden uzaklaştıran öfkeyi yenmek zor değil. Ünlü yazar Andre Gide’ e göre  ‘Öfke, zekanın alevini söndüren büyük bir rüzgardır.’ Geçici bir öfke rüzgarının sizi hayallerinizden uzaklaştırmasına izin vermeyin.

 

 

Yorum Bırak
Tekuzem Whatsapp Hattı