NEDEN’i Olan, NASIL’a Katlanır!
Pandemi önlemleri kapsamında tam kapanma sürecine giriyoruz. Bu süreç, akıllara pek çok soru getiriyor: Sınavlar ertelenir mi? Ertelendiği takdirde nasıl bir yol haritası izlemeliyiz? Bizlere yarattığı stresi nasıl yönetmeliyiz?
Öncelikle unutmayalım ki tüm dünya olarak alışık olmadığımız bir süreçten geçmekteyiz. Biliyoruz ki belirsizliklerin yaşandığı tek ülke biz değiliz. Gündem sürekli değişiyor ve bazı olumsuz sonuçları beraberinde getiriyor. Sürecin olumsuz kararlarını sürekli eleştirmek, olumsuz yerlerinde mütemadiyen takılı kalmak yerine enerjimizi olumlu tarafa yönlendirmek ya da kendi gelişimimize ve sorumlu olduğumuz insanların gelişimine harcamak daha yararlı olacaktır.
Kimi insanlar olumsuz şartlar altında umutsuzluk çukuruna düşerken, kimi insanlar da inandıkları yolda ilerlemekten kendilerini alıkoymamışlardır. İşte sınav hazırlığında da kimi öğrenciler çalışmayı bırakmış, kimileri sekteye uğratmış, kimileri de hiç ara vermeden çalışmalara devam etmişlerdir. Peki siz hangisisiniz? Çalışmaları bırakan mı, sekteye uğratan mı yoksa hayalleri ve hedefleri doğrultusunda ödün vermeden ilerlemeye devam eden mi? Şimdi, hemen şu anda hangisi olduğunuzu bir kenara bırakalım ve her ne durumda olursanız olun hayat kurtaracak çalışma rutininin ve stres yönetiminin nasıl olması gerektiğine hep birlikte göz atalım!
1) Bizi bekleyen süreç ne olursa olsun hayatın devam ettiği ve bir amacımız olduğu gerçeğini unutmamalıyız. Zira bu iki önemli gerçek, girdiğimiz zorlu ve karanlık yollarda bizim en güçlü umut halatlarımız olacaktır.
2) Süreci doğru bir planlama ile avantaja çevirmek ya da umutsuzluk girdabına teslim olmak bizim tercihimiz. Önemli olan, “şimdi ne yapabilirim?”, “Daha iyi nasıl ilerleyebilirim?” sorularını kriz anında kendimize sormak ve bir an önce cevaplarını bulup hayata geçirmek olmalıdır.
3) Stresimizi yönetirken kullanacağımız en önemli metot ‘hedefimiz’ olacaktır. Hedefimize sımsıkı sarılarak, olmak istediğimiz yerde kendimizi hayal ederek sürekli olumlu iç diyaloglarla kendimizi telkin etmek bize güç kazandıracaktır.
4) Hemen acil durum listesi oluşturulmalıdır!
- Ben neler biliyorum?
Çalışmaya, bildiğimiz konuların hızlı bir tekrarını yaparak başlamak bizim motivasyonumuzu artıracak ve zor olan aşamalar için bizi hazırlayacaktır.
- Hangi konularda eksiğim var?
Yeterli olmadığımız ya da olmadığımızı düşündüğümüz konuları sesli tekrarlar ile çalışmak eksiklerimizi tamamlamamız için bize avantaj sağlayacaktır.
- Çalıştığım halde hala zorlandığım, kavramakta güçlük çektiğim konular neler?
Konularımızı sesli tekrarlar eşliğinde kavramaya çalışmalıyız, minik kodlamalar ve kısa özetler ile destekleyebiliriz.
- Yeteri kadar soru çözdüm mü?
Bu sorunun cevabı ‘hayır’ ise hemen soru çözümüne başlamalıyız; fakat zaman içerisinde yeteri kadar soru çözdüğümüzü düşünüyorsak yanlış çözümlerimize dönüp bakmalı, anlaşılmayan soruların çözümü için ilgili öğretmenlerden destek almalıyız.
- Deneme sınavlarında ne durumdayım?
Kolay-orta-zor olacak şekilde deneme sınavlarını üç aşamaya bölmeliyiz. Günde iki ya da üç deneme çözebilecek durumda olmalıyız.
Oluşturduğumuz bu listenin rehberliğinde ilerlediğimiz takdirde; bildiklerimizi tekrar etmiş, eksiklerimizi tamamlamış ve bol soru çözmüş olacağız. Listedeki işleri bitirmiş olmanın verdiği rahatlık ve huzur ile sınav stresimizi, belirsiz sürecin yarattığı telaşı en aza indirmiş olacağız.
Son olarak hayatımızda hangi sürece girersek girelim günlük rutinlerimizi yapmaktan ve işlerimizi ertelemekten kaçınmalıyız. Biz ne kadar hazırlıklı olursak şans da o kadar yanımızda olacaktır.
“Hayat bir gemi,
akıl dümeni,
kullan gemini,
göster kendini.“
Atasözü
Her şey - BİZ - istediğimiz sürece gerçekleşecektir.