Hafıza… İnsanın en değerli hazinelerinden birisidir. Sahip olunan her türlü bilgi, orada depolanır ve saklanır. Hafıza olmadan ne olabilir? Hiçbir şey! İnsanın hafıza kaybına ve unutkanlığına yol açan bir takım nedenler vardır. Dilerseniz sahip olduğumuz bu mükemmel hediyenin kaybına, unutulmasına yol açan nedenlere ve hafızamızı güçlendirebileceğimiz yöntemlerine göz atalım:
Disiplinsiz, plansız, düzensiz yaşam tarzı
Hayat düzenine dikkat edilmeli ve planlı yaşamaya özen gösterilmeli. Program yapmak yerine her gün için bir önceki günden hazırlanan minik şablonlar olmalı.
Düşünce, hayal ve beklentileri kontrol altında tutamama
Kontrolsüz beklentiler ve kişiye uygun olmayan düşünceler... Düşünceleri kontrol altında tutmaya çabalayarak uygun beklentiler içerisinde kalınmalı.
Düzensiz uyku
Vücut mekanizmasını bozarak kişiyi sersemletir. Düşünce sistemini ve muhakeme yeteneğini düzensiz hale getirir.
Amaç ve hedeflerin sıklıkla değiştirilmesi, ani kararlar, başıboş bir hayat anlayışı
Bunun en temel sebebi kişinin kendini tanımıyor olmasıdır. Hedef ve amaçların olmaması kişinin hafızasını zayıflatır, irade deposunu boşaltır.
Kişisel problemlerin fazlalığı
Peki problemsiz bir hayat olacak mı? Asla.. İnsan mücadeleci ruh anlayışını kazanabilmeyi başarmalı.
Geçmişe takılı kalmak
Arkasına bakan önünü göremez. Tüm iç hesaplaşmaları sonlandırmak gerekir. Peki nasıl yapacağız? En uygun anında bir defter tutmaya başlamalı, geçmişte acı veren tüm olaylar, insanlar, hatalar yazılmalı. Bittikten sonra defter yok edilmeli.
Düzensiz beslenme, şok diyetler, yanlış zayıflama hapları
Bilinçli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterilmeli. Her duyulan bilgi uygulanmamalı, önce araştırılmalı, vücuda uygunluğuna bakılmalı.
Öğrenilen yeni bilgilerin, geçmiş konuların pekiştirilmemesi
Günlük, haftalık ve aylık tekrarlar yapılmalı. Sorular çözülmeli. Sabah uyanır uyanmaz ve akşam yatmadan önce konu tekrarı yapılmalı. Tekrar sisteminde en iyi tekniktir.
Not almadan uçup gitmesine izin verilen bilgiler
Hatırlanması zor olan bilgiler not edilmeli, her gün kişinin göz aşinalığı kazanarak görebileceği bir yere asılmalı. Kişi adlarını unutmamak için, o kişinin unutulmayacak bir özelliği yakalanmalı ya da bir imgeyle birleştirilmeli. Randevular, bir yere telefon etme, bir işi bitirip diğerine başlama, almak istenilen, yapılmak istenilen her şey liste yapılmalı, bir not defteri tutulmalı ya da alarm, çalar saat kurulmalı.
Son olarak unutkanlığı aşmanın en önemli yolu; alışkanlık kazanmaktan geçer!
Sizler için sunduğumuz bilgiler istikrarla ve sabırla yapılarak çaba ister. “Tamam, artık unutmam.” demek yerine tedbirli yol almaya devam etmekten vazgeçmemeli.