Üniversite tercihi yapacak öğrencilerin de ailelerinin de en sık sorduğu soruların başında "Geleceğin meslekleri ne olacak?" geliyor.
Dünya hızla değişiyor. Buna paralel olarak, elbette ki yaşayış biçimimiz ve meslekler de değişecek.
O zaman yapılan araştırmalara ve bazı bilimsel raporlara göre gelin geleceğin mesleklerini birlikte tanıyalım.
Ağ ve bilgisayar sistemleri yöneticisi
Ağ ve bilgisayar sistemleri yöneticisi farklı sistemleri yüklemek, kurmak, sorunları gidermek, güncelleme yapmak ve sistemi yapılandırmanın yanı sıra, dosya paylaşımı, bulut depolama ve internet sistemlerinden de sorumlu.
Hem kazancının yüksek hem de ihtiyacın fazla olduğu bu meslek dalında 2020’ye kadar %22’lik bir büyüme olacağı tahmin edilmekte.
3D Yazıcı Mühendisliği
Haberlerde artık sıkça görüyoruz. 3D yazıcı ile kulak üretimi yapanlar, işi endüstriyelleştirip bina yapanlar ve hatta ne yapsam derken birden aklına gelmişçesine pasta, kek, çikolata yapan insanları… O halde bu meslek dalının önümüzdeki yıllarda revaçta olması fazlasıyla tahmin edilebilir bir boyutta.
Yazılım mühendisi
2012 verilerine göre Amerika’da yazılım mühendisliği alanında ortalama 1 milyon iş olduğu tespit edilmiş. Bu rakama 2022’de 226 bin pozisyonun daha ekleneceği tahmin ediliyor.
Veri Analistleri
Rapora göre veri analistleri 2020'ye kadar bütün endüstrilerde çok büyük öneme sahip olacak. Araştırmadaki katılımcılar ilerideoluşacak teknolojik karışıklığı anlamlı bilgilere çevirebilmek için bütünendüstrilerde veri analistlerine çok büyük ihtiyaç olacağını belirtiyorlar.
Ürün Tasarımcıları
Gelecekte monoton işler için otomasyondan yararlanılacakken, yaratıcılık için hala insana ihtiyaç duyulacak. Araştırma bu nedenle ileride yaratıcılığa ihtiyaç duyulan işlere talep olacağını söylüyor. Endüstri tasarımcılığı da bunlardan bir tanesi. Bu insanlar araba gibi imalat ürünlerini tasarlayacak ve geliştirecekler.
Biyomedikal mühendisi
Biyoloji ve tıp alanlarının güçlü işbirliğiyle ortaya çıkan biyomedikal mühendisliği son derece önemli bir meslek haline geldi. Araştırmanın öngörülerine göre 2022’ye kadar bu mesleğin yaygınlığı yüzde 27 oranında artacak.
Nanoteknoloji
Nanoteknoloji tıp, elektronik, biomateryaller, enerji üretimi ve tüketici ürünleri gibi uygulamaları barındıran geniş bir yelpazesi ile birçok yeni malzeme ve cihaz yapımı mümkün olacaktır. Nanoteknoloji giysilerden tıp teknolojilerine kadar pek çok alanda yakın gelecekte hayatımızda büyük bir rol oynayacaktır. Geleceğin meslekleri arasında yer alan Nanoteknoloji Mühendisliğine talep gittikçe artacağa benziyor.
Rehabilitasyon
Günümüzde de popüler olan fizik tedavi ve rehabilitasyon alanı giderek daha fazla önem taşıyacak ve alışılagelmiş rehabilitasyon hizmetlerinin kapsamı 2025 yılına dek giderek genişleyecek.
Psikoloji ve eğitim
Benzer şekilde psikoloji ve eğitim alanları da kişilik hizmetleri, beceri analistliği, öğretim koçluğu, eğitim liderliği gibi isimlerle istihdam alanı genişleyecek mesleklerden. Bu nedenle adayların tercihlerini yaparken gelecekteki ihtiyaçları da dikkate almalarını tavsiye ediyoruz.
Üniversite tercihi yapacak tüm adaylara Tekuzem Ailesi olarak başarılar dileriz.