Başarıya giden yol ne kadar zorlu olsa da yolun taşlarını döşemek sizin elinizde. Hepinizin “sınav hazırlığında nasıl başarılı olunur?” ile ilgili fikri olabilir; ama hangi birinin doğru olduğundan emin olamayabilirsiniz.
Bu yüzden sizler için sınav hazırlığında başarılı olmanın altın kuralları listeledik. Bu altın kurallar doğru yolda olduğunuzdan emin olmanıza yardımcı olacak!
1. İNANMAK
Theodore Roosvelt'in bir sözüyle başlayalım “İnanmak başarmanın yarısıdır.” İnsanlar inanmadığı bir amaç uğruna emek harcamaz. O yüzden bu sürecin sonunda istediğiniz başarıya ulaşacağınıza inanın. İnanın ki emek verecek gücünüz olsun.
2. PROGRAMLI İLERLEMEK
Bu sınavlar ne çok zekiler için ne de uzun saatler sadece ders çalışanlar içindir. Sınavda başarılı olan öğrencilere baktığımızda çoğunun sistemli olarak ilerlediğini görüyoruz.
Peki bunu nasıl yapıyorlar?
- Hangi derse ne kadar vakit ayırmaları gerektiğini bilerek
- Günlerini doğru planlayarak
- Konu çalışmasının ardından test çözerek
- Denemelere doğru zamanda başlayarak
- Kendilerinin öğrenme stiline uygun ders programı oluşturarak
3. KENDİNİ TANIMAK
Az öncede bahsettiğimiz gibi kendi öğrenme stilini bilen öğrenciler ders çalışırken nasıl ilerlemesi gerektiğini bilir. Bunu bilmek sizi her zaman bir adım öne geçirecektir. Örneğin dikkat dağınıklığı olan biri üç saat aralıksız ders çalışmaya çalışırsa verimi çok düşecektir veya işitsel öğrenme stiline sahip bir öğrenci sadece içinden okuyarak konu çalışması yaparsa çok hızlı unutacaktır. O yüzden sizin öğrenme şekliniz nasıl, bunun analizini mutlaka yapın.
4. GERÇEKÇİ OLMAK
Bazen kendimize gerçekçi olmayan hedefler koyuyoruz; mesela geç yatan birinin sabah 06.00’da ders çalışmaya başlayacağını hedeflemesi ya da öğrencinin bugün 2000 soru çözeceğim gibi hedefler koyması bazen kişinin hayal kırıklığı yaşamasına neden olabilir. Bu yüzden de gerçekçi hedefler koymak programınızın devamını sağlamak ve pes etmemek için önemlidir.
5. PARAGRAF SORUSU ÇÖZMEK
ÖSYM’nin son yıllardaki sınavlarına baktığımızda hızlı ve anlayarak okuyanların soruları daha rahat çözdüğünü görüyoruz; çünkü tüm derslerde uzun sorularla karşılaşabiliyoruz ve soruları anlamaya çalışırken çok fazla zaman kaybı yaşayabiliyoruz. Bu yüzden de her gün en az 30 paragraf sorusu çözmeye çalışın. Böylece hem sınavda hızlanacaksınız hem de soru kaçırmayacaksınız.
6. TEKRAR, TEKRAR VE TEKRAR
Soru çözümü yaptığında tekrar yaptığını sanmak bazı dersler ve konular için hurafe olabilir. Gerçek öğrenmeyi sağlamak için bitirdiğiniz dersin ya da konunun tekrarını yaptıktan sonra mutlaka o konuyla ilgili test çözün. Tekrar yaparken öyle hepsini konu çalışıyormuş gibi çalışmanıza gerek yoktur. Önemli gördüğünüz, not aldığınız, öğretmenin üstünde durduğu, soru çözerken yanlış yaptığınız ya da çalışırken zorluk yaşadığınız bölümlere yoğunlaşabilirsiniz.
7. DENEME ÇÖZMEK VE ANALİZİNİ YAPMAK
Çoğu öğrenci denemeyi çözdükten sonra netini hesaplayıp kenara atıyor ve böylece onlar için en yararlı ANALİZİ kaçırıyorlar.
Peki analizi nasıl yapmalıyız?
Doğru, yanlış ve boşlarımıza baktıktan sonra hangi konularda neden yanlış yaptığımızı ve boş bıraktığımızı sorgulamamız gerekir. Genellikle; konu eksikliği, yanlış okuma-yorumlama, süre problemi, dikkatsizlik gibi nedenler ortaya çıkabilir. Böyle durumlarda konu eksikliğiniz olan derslere dönüp tekrar yapmayı ihmal etmeyin. Önemli olan denemelerden sonra yaptığımız analizle birlikte önlemlerimizi almak. Önlemlerinizi doğru aldığınızda netlerinizin arttığını siz de göreceksiniz.
8. En önemlisini sona bıraktık “KENDİNİZE VAKİT AYIRMAK”
Sınav sürecinde sürekli masanın başında ders çalışıyor olmak motivasyonunuzu düşürebilir ve hatta pes etmenize neden olabilir. O yüzden günde 1-2 saat kendinize vakit ayırmak motivasyonunuzu artırmaya ve sürekliliğin sağlanmasına fayda sağlayacaktır. Özellikle yürüyüşe çıkıp müzik dinlemek stresinizi atmak için ve kaslarınızın dinlenmesi için mükemmel bir alternatif olabilir.