HIZLI OKUMAK MI? ANLAYARAK OKUMAK MI?
Cevap: Anlayarak Hızlı Okumak.
Şuan ki eğitim sistemimize baktığımızda, hızlı okumaktan ziyade okuduğunu anlamanın çok daha önemli olduğu biliniyor. Fakat yavaş okuma, okuduklarımızın anlaşılmasındaki en büyük engellerden birisi. O zaman; hem hızlı hem de anlayarak okuyabilmenin bir tekniği yok mu? Elbette var. O zaman gelin bu teknikleri birlikte öğrenelim.
- Yanlış Okuma Alışkanlıklarınızı Bırakın!
Yavaş ya da heceleyerek okuma bu yanlışlardan belki de en önemlisi. Metinleri biriyle konuşuyormuş gibi okuyun. Ve şimdi yavaş ve heceleyerek konuşan, sürekli duraksayan biriyle konuştuğunuzu düşünün. Bu duruma sıkılmadan ne kadar katlanabiliriz? Ya da konuştuklarının ne kadarını anlayabilir, onu ne kadar dinleyebiliriz? Bilindiğinden çok daha hızlı işlem yapan zihnimizin, yavaş okuma sebebiyle bir süre sonra dikkati hep başka alanlarda olacaktır. Okuduklarımızdan bir şey anlayamamanın da temelinde aslında çok yavaş okuyor oluşumuz yatıyor.
-Tek Bir Kelimeyi Değil, Bütünü Görün!
Bir paragrafa baktığınızda ilk aşamada tek bir kelimeyi görmeyin. Gözün görme açısı çok daha geniştir. Paragrafın içinde yer alan söz grupları, cümleler hatta paragrafın tamamı bile görme alanı içine girebilir. Çünkü beynimiz çok daha fazlasını hafızaya alacak ve onlardan yargı çıkaracak hıza sahiptir. Bütünü görebildiğimizde beynimizin çok daha fazla bilgiyi daha hızlı sürede işlediği ve sonuca vardığı söylenebilir.
-İhtiyacınız Olan Kelimeye Odaklanın!
Evet paragrafın bütününü görüş açınıza almalısınız doğru ama çok hızlı okuyan kişilerin paragrafın içinden ihtiyacı olan kelimelere odaklandığı biliniyor. Paragrafın çoğunda zaten aynı şeyden bahsediliyor. Odaklanacağınız kelimeleri bildiğinizde paragrafın tamamını anlamak için çaba sarfetmeyecek, tek bir kelimeyle bile ana fikre ulaşabileceksiniz.
Hızlı Okuma Yaparken Dikkat Edilecek Diğer Unsurlar
Okunacak materyalle göz arasının en az 30 cm olmasına dikkat edin. Çok yakından kelimeleri seçemezsiniz ve bu yanlış okumaya ehemmiyet verir.
Gözle okuyun ve dudak kıpırdatmayın. Beyin dudak kıpırdatırken bile ekstra bir enerji sarfediyor ve istenilen verim tam olarak alınamıyor daha hızlı okumak için buna dikkat edin.
Sorular okunurken başka bir şey düşünmeyin, o tür düşünceleri düşünmek için kendinize başka bir zaman ayırın, kendinizi sadece okuyacağınız metne verin. Zihniniz başka şeylerle meşgul olmadığında, yapılacak eylem çok daha hızlı sonuçlanır.
Hızlı okuma hem anlamayı kolaylaştırır hem de daha az yorulmamıza neden olur. Sınavlarda bizi öne geçirecek bu faydalı teknikleri de dikkate alarak çalışmanızı önerir, bu süreçte sizlere başarılar dileriz.