Öğrencilerimizden ramazanda nasıl ders çalışmalıyım gibi soruları sıklıkla duyar olduk. Sizler için Ramazan ayında oruçluyken nasıl ders çalışılır sorusunu madde madde yanıtlayalım.
Öncelikle hepinizin gün içerisinde farklı sorumlulukları var. Bu sebeple vereceğimiz tavsiyeleri ders çalışabileceğiniz zamanları göz önünde bulundurarak kendinize göre uyarlayabilirsiniz.
• En verimli çalışabileceğiniz zamanlar, iftar ile sahur vakti arasında kalan zamanlardır. Bu zamanı iyi değerlendirmek için iftarda aşırı yemek yemekten kaçınmalısınız. Dopdolu bir mide ile çalışmaya oturmak yapılabilecek en büyük hatalardan biridir. Karnınızı doyuracak kadar yemelisiniz ki ders çalışmak için kendinizi hızlı bir şekilde toparlayabilin. Sonrasında ise sahur vaktine kadar eksiklerinize yönelik sıkı bir çalışma programı uygulayabilirsiniz.
• İftar ve sahur vakti aralığında en yoğun ve en verimli çalışmanızı yapacağınız için; okul ve iş gibi sorumluluklarınız yoksa sahurdan sonra öğle saatine kadar uyumanızda bir sakınca yoktur.
• Sabah 12.00’de veya 12.30’da kalkıp ders çalışmaya başlayabilir ya da deneme çözebilirsiniz. Ders çalışacaksanız fazla ezber gerektirmeyen tekrara yönelik ders çalışmanız daha isabetli olacaktır. Deneme çözecekseniz de mutlaka deneme analizi yapmalısınız.
• Açlığın yavaş yavaş hissedilmeye başladığı saatlere girdiğinizde daha çok kitap okumaya, paragraf çözmeye yönelmeniz daha sağlıklı olacaktır.
• Yoğun açlık hissi başladığında yapacağınız çalışmalar verimsizleşmeye başlayacağı için zorlandığınız konuları kesinlikle iftar sonrasına bırakmalısınız. Enerjiniz tükendiğinde iftar saatine kadar istirahate çekilebilirsiniz. Çünkü vücudunuzun ve beyninizin de dinlenmeye ihtiyacı var.
Sizler de bu tavsiyelere uyarak ideal ders çalışma programının gerekliliklerini yerine getirebilirsiniz. Sınav hazırlığınızın en yoğun olduğu bu dönemde hepinize gönülden başarılar ve hayırlı Ramazanlar dileriz.