Sınav Sonucunuz Hayatınızı Değiştiriyor!
Bir hayaliniz var. Bir sınava gireceksiniz, başarılı olursanız belki de hayatınız değişecek. Yaptığınız iş, geliriniz, yaşadığınız yer, tatil planlarınız, arkadaş çevreniz gibi belki de hayatınızın büyük bir kısmı değişecek. Peki geleceğinizin şekillenebileceği sınav hazırlığınızı yani hayatınızın kalanını ne kadar riske atabilirsiniz?
Kazanmak için Temel Şart: PROGRAMLI ÇALIŞMAK!
Sınavda başarılı olmanın pek çok bileşeni vardır; ancak başarının en etkili unsuru planlı ve programlı çalışmaktır. Ders çalışmaya ne zaman başlayacağınız, ders çalışırken hangi çalışmaları hangi sıra ile yapacağınız gibi hayati detayları içeren bir program sayesinde sınava hazırlık sürecinizin zorluğunu epey hafifletmiş olacaksınız.
Programsız bir şekilde çalışmalar yaptığınızda ise; zamanınızı iyi yönetemeyecek, verimliliğinizi iyi ölçemeyecek ve sonraki çalışmalarınızda ne yapmanız gerektiğini yani hangi çalışmaya ihtiyacınız olduğunu ön göremeyeceksiniz. Bu durum tekrar ettikçe de ders çalışma isteksizliğiniz artacak ve maalesef başarısızlığa adım adım yaklaşacaksınız.
Emeğinizi Çöpe Atan Genel Çalışma Programları!
“Çok çalışıyorum; ama puanım artmıyor!” sözünü çok duymuşsunuzdur. Bunun altında yatan en büyük sebep, genel bir çalışma programı ile çalışmak veya ‘Ahmet bu program ile çalışarak derece yaptı, o zaman ben de aynı program ile çalışayım’ düşüncesiyle, başkasının yaptığı bir program ile çalışmaktır.
Bir kişi için hazırlanmış bir diyet programı, herkeste aynı etkiyi yapar mı? Ya da bir kişi için yapılmış bir spor programı, herkesi aynı sağlığa getirir mi? Aynı şekilde başkası için yapılan bir programın da herkes için aynı faydayı sağlaması imkansızdır.
Peki Kişiye Özel Çalışma Programı Nasıl Olmalı?
Sınav, hayatın dönüm noktası; programın kişiye özel olması şartı ile programlı çalışmak da sınavı kazanmanın en büyük etkeni! Tüm bunları birlikte düşündüğümüzde, aslında sizi hayalinize götürecek en büyük etken size özel bir çalışma programı hazırlamak. Peki kişiye özel çalışma programı nasıl hazırlanır?
Siz de aşağıdaki 5 adım ile kendinize özel bir çalışma programını kolaylıkla hazırlayabilirsiniz!
1. Verimli Çalışma Yönteminizi Keşfedin!
Daha az emekle daha çok odun kesen balta hikayesini bilirsiniz…
İki oduncu olan Ahmet ve Mehmet ormanda ağaç kesermiş. Ahmet daha gün doğmadan ormana koşar, gece geç saatlere kadar dinlenmeden ağaç kesermiş. Mehmet ise; makul bir saatte ormana gider dinlene dinlene ağaç keser ve hava kararmaya başladığında evinin yolunu tutarmış.
Bir hafta sonra kestikleri ağaçları tek tek saymaya başlamışlar. O da ne? Ahmet gecesini gündüzüne katıp çalıştığı halde Mehmet’in kestiği ağaç daha çokmuş! Bu duruma Ahmet epey öfkelenmiş:
– Bu nasıl olabilir? Ben daha çok çalıştım. Senden daha erken işe başladım, senden daha geç işi bitirdim. Ama sen benden daha fazla ağaç kesmişsin. Bu işin sırrı ne?
Mehmet yüzünde bir tebessümle arkadaşına yanıt vermiş:
– Ortada bir sır falan yok. Sen durmaksızın çalışırken ben arada bir dinlenip baltamı biliyordum. Keskin bir baltayla, daha az çaba sarf ederek daha çok ağaç kesilir.
Bu hikayede verimi artırmanın etkeni, baltayı bilemektir. Siz de yüzlerce hatta binlerce saat ders çalışacağınız bir yolculukta, öncelikle kendinizin verimli çalışma yöntemini tespit etmelisiniz. Çalışma ortamınız nasıl olmalı, yazarak mı çalışmalısınız, kaç dakikada bir mola vermelisiniz, hangi sıklıkta tekrar etmelisiniz gibi durumlarınızı keşfederek en verimli çalışma yönteminizi bulmalısınız.
Nasıl verimli çalışacağınızı keşfetmek için öğrenme karakterinizi size soru sorarak tespit eden eğitim analizine ücretsiz katılmak için tıklayın.
2. Konulardaki Seviyenize Uygun Çalışın!
Ders çalışırken yapılan en büyük hatalardan biri, seviyeyi dikkate almadan genel çalışma yapmaktır. Çoğunuz ders çalışırken “önce konu çalışayım, sonra da soru çözeyim” mantığı ile hareket eder. Oysa bu, doğru bir mantık değildir. Çünkü tüm derslerde ve tüm konularda, seviyeniz farklılık gösterir.
Çok iyi olduğunuz bir konuda, konu anlatımı zaman kaybı olur veya tam tersi bir örnek verecek olursak; temelinizin hiç olmadığı bir konuda, konu anlatımına geçmeden önce ön hazırlık yapmazsanız konuyu kavramanız oldukça zorlaşır. Bu yüzden hangi konuya nasıl çalışacağınızı bilmeniz için seviyenizi tespit etmeniz gereklidir.
Seviyenizi hala bilmiyorsanız, online seviye belirleme sınavları ile seviyenizi ücretsiz tespit etmek için tıklayın.
3. Haftalık Kaç Saat Çalışmanız Gerektiğini Belirleyin!
Sizin bir hedefiniz bir de seviyeniz var. Size gerekli olan süre ise; mevcut seviyenizden istediğiniz hedefe gitmeniz için gereken süredir. Bu süre de yine konulardaki seviyenize göre belirlenebilmektedir. Örneğin; seviyesi yüksek olan bir öğrencinin günde 2 saat çalışması yeterliyken seviyesi düşük olan bir öğrencinin en az 6 saat çalışması gerekebilir.
İhtiyacınızdan fazla çalışırsanız da sınav hazırlık sürecinden sıkılabilir ve enerjinizi ihtiyacınız olmayan çalışmalara harcayarak tüketmiş olabilirsiniz. Ücretsiz seviye belirleme sınavına katılarak 1 haftada en az kaç saat çalışmanız gerektiğini öğrenmek için tıklayın.
4. Performansınızı Ölçün!
Programınızı hazırlayıp çalışmalarınıza başladıktan bir süre sonra, planınıza uyup uymadığınız veya çalıştığınız konuları öğrenip öğrenemediğiniz gibi durumları kontrol etmeniz gerekmektedir. Eğer bu şekilde takip etmezseniz hedefe ulaşmayı riske atmış olursunuz. Verimsiz veya yanlış planlanan durumları erken teşhis edip iyileştirmek ise sizi hızla hedefinize götürecektir.
Size özel 1 haftalık çalışma programı hazırlayıp performansınızı ücretsiz olarak ölçmek için tıklayın.
5. Kalan Zamana Göre Strateji Geliştirin!
Özellikle ÖSYM tarafından yapılan sınavlar, strateji sınavıdır. Sizin hangi konuyu yapıp yapmadığınız değil; aldığınız puan ve bu puana göre belirlenen başarı sıralamanız önemlidir. Strateji geliştirebilmek için de hangi konudan kaç soru çıktığını yani konuların sizin için puan getirilerini bilmeniz gereklidir.
Strateji geliştirmeyi bir örnek üzerinden gösterelim:
Diyelim ki sınava kalan sürede 500 saat ders çalışabileceksiniz. 500 saat çalışma ile soru sayısı az olan konulardan 5 puan alabilirken soru sayısı yüksek yani daha önemli olan konulardan 20 puan alabilirsiniz. Eğer 5 puanı almak sizi hedefinize ulaştırmıyorsa 500 saatlik kalan çalışmanızı 20 puan alabileceğiniz konulara harcamanız doğru olacaktır.
Seviye belirleme sınavlarına katılarak hangi konunun sizin için hangi önem puanında olduğunu görebilmek için tıklayın.
Kişiye özel çalışma programının nasıl olması gerektiğini ve bu programın bileşenlerini anlattık. Peki, tüm bu hayati detayları senin için tek tek düşünen, konuları öğrendikçe ve seviyen değiştikçe geri planda durmadan kendini revize eden, sana ne zaman ne yapacağını söyleyen sadece sana özel bir çalışma programı ile sınava hazırlanmak ister misin?
Kim istemez ki?
O halde Türkiye’de ilk kez uygulanan, adım adım takip sistemi sunan Yapay Zeka Destekli TEKES Eğitim Modeli ile tanışmaya hazır ol! Bırak çalışma programını senin için TEKES düşünsün! Sen sadece TEKES’e uy, sınavı kazandığında neler yapacağını planla yeter…
TEKES Eğitim Modeli ile sınava hazırlanmak ve sistem hakkında detaylı bilgi almak için bize ulaşın!
• Öğrenci koçundan bilgi almak için tıklayın.
• Tel: 444 5 835
• Whatsapp: 0551 592 58 35