Öğrenmeyle ilgili en klasik tavsiyenin ne olduğunu hepimiz biliyoruz: Sessiz bir yerde ve hep aynı rutinle “çok çalış”. Ancak bu bize tam olarak ne yapmamız gerektiğini söylemez maalesef.
Bilimsel araştırmalarca kabul edilen 5 altın kuralı siz de uygularsanız daha etkin ve hızlı öğrenebileceğinizi de görmüş olacaksınız.
Peki ya bu kurallar neler biraz bahsedelim:
1- Birine Bir Şey Öğretin (Ya da Öğretiyormuş Gibi Yapın)
Washington Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, bildiğiniz şeyleri karşınızdakilere aktarmaya çalışmanız, bilgilerin daha kalıcı bir şekilde beyninize yerleşmesini sağlıyor. John Nestojko’nun belirttiğine göre; öğretmenler derslerden önce anahtar noktaların neler olduğunu iyice araştırıyor ve bu da bilginin daha kalıcı hale gelmesini sağlıyor.
2- Çalışmalarınızı Zamana Yayın
Bütün çalışılacak materyalleri, tek bir güne veya oldukça dar bir zamana sıkıştırmak yerine çalışma zamanını günlere veya haftalara bölmek bilgiyi daha uzun süre muhafaza etmeye yardımcı olacaktır.
3- Çalışırken Ara Verin ve Daha Kısa Zamanda Öğrenmeye Çalışın
Louisiana Devlet Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, yeni bir şeyler öğrenmek için 30 ile 50 dakika arasının yeterli olduğunu söylüyor. 30 dakikadan az bir sürede öğrenmeniz de olası, ancak öğrenme süreciniz 50 dakikayı geçerse, beyninizin tek seferde alabileceğinden fazla bilgiyi almaya çalışıyorsunuz demektir. Bu sebeple, arada 5-10 dakikalık molalar vermek ideal.
4- Ders Saatleri Arasında Kestirin
Psychological Science’ta yayınlanan bir makaleye göre ders saatleri arasında kestirmek, öğrenme konusunda 6 ayda büyük fark yaratabileceğinizi söylüyor.
Fransa’da yapılan bir araştırmada 16 Fransızca kelimenin çevirisi için katılımcılara dil öğretiliyor. Uyanık grup, sabah ve akşam ders alıyor. Yine aynı dersleri alıyor ancak arada uyuyor. Uyku grubundaki katılımcılar 10 ile 16 kelime hatırlayabilirken, uyanık grubun hatırlama ortalaması 7,5.
5- El Yazınızla Not Alın
Bilgisayardansa, kalem ve kağıtla not almak, öğrenme süreci için daha etkili olacaktır. Princeton Üniversitesi ve UCLA’in yaptığı araştırmada, eliyle not alan öğrencilerin dersi daha aktif bir şekilde dinlediği ve önemli konseptleri daha kolay tanımlayabildiği ortaya çıkmış. Laptop ile not alanların ise öğrenme süreci daha etkisiz. Aynı zamanda bilgisayar içinde birçok dikkat dağıtıcı şey mevcut.
Planlı çalışma; nereye ve nasıl gideceğinizi mantıklı bir biçimde, önceden karşılaştırmanızdır.
Tıpkı Roma´lı filozof Seneca’nın dediği gibi; ‘’İnsan hangi limana gideceğini bilmezse hiçbir rüzgar onun için yararlı olmaz.’’