Tekuzem Ücretsiz Dene

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES

ALES NEDİR? SINAVA NEDEN KATILINIR?

Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda, lisansüstü eğitime girişte, yurt dışında lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçimi için Ösym tarafından uygulanan sınav türüdür.

SINAVA KİMLER KATILABİLİR? ALES SÜRE VE SORU SAYISI NEDİR? ALES YILDA KAÇ KEZ YAPILIR? E-ALES NEDİR? YÜKSEK LİSANS İÇİN KAÇ ALMAK GEREKİR ?

Lisans öğrencileri, en az lisans öğrenimini tamamlayanlar ve Yurt dışında lisans eğitimi alarak ülkemizde denkliği bulunan adaylar sınava başvuru gerçekleştirebilir. Mühendislik tamamlama sınavının kaldırılması sonrasında MTS adayları da ilkbahar ALES’e sayısal olarak katılır. Yılda iki kez ilkbahar ve sonbahar ALES olarak yapılmakta olup, ek olarak dönemlerin de e-ALES olarak online şekilde de kontenjanlı olarak yapılmaktadır. Adaylardan üniversitelerde değişiklik göstermekle birlikte genellikle tezli yüksek lisans için 80’in üzerinde puan almış olma şartı konulmaktadır. Tezsiz yüksek lisans için minimum 55 puan gereklidir.

ALES SÜRE VE SORU SAYISI NEDİR? ALES PUANI KAÇ YIL GEÇERLİDİR? ALES DE PUAN TÜRLERİ NELERDİR?

Sınavda sayısal ve sözel bölümden oluşan testler uygulanacaktır. 2017 de yapılan yeni değişiklikler sonrası ALES formatı değiştirilmiştir. ALES geçerlilik süresi 5 yıldır. Sınav 150 dakika toplamda 100 soru bulunur.(50 sayısal -50 sözel)  Adaylar sınava yüksek lisans yapmak istedikleri bölümlerine göre sözel, eşit ağırlık ya da sayısal olarak katılırlar. Her aday puan türünün hesaplanma isteğine göre toplamda 100 soru cevaplar.

ALES DE PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR? ALES DE HANGİ DERS DAHA ÖNEMLİDİR?

ALES SINAV KATSAYILARI TEKUZEM

Sayısal

Sözel

ALES Sayısal Puanı

0,75

0,25

ALES Sözel Puanı

0,25

0,75

ALES Eşit Ağırlık Puanı

0,50

0,50

 

ALES YÜKSEK PUAN ALMAK İÇİN ÇALIŞMA TAKTİKLERİ NELERDİR?

ALES Sözel ve Sayısal düzeylerinden oluşmuş bir sınav olmasına rağmen daha çok hız konusunda adayların problem yaşadığı bir sınavdır. Matematik için sınava hazırlık sürecinizde uzun çalışma zamanları oluşturmanız gereklidir. Sözel çalışmalarınız için mutlaka yıl boyu paragraf antrenmanları yaparak hızlanmalı ve akıl yürütme sorularında pratiklik kazanmalıyız. Sözel Mantık çalışmalarımızın sonrasında Sayısal Mantık çalışmaları yapmak bize çok daha kolay bir yol oluşturacaktır. Her tamamladığınız konu arkasından soru çözümleri ile konularınızı pekiştirerek tekrarlar ile öğrenme de bilgiyi kalıcı hale getirip; denemelerle sınav formatına kendinizi alıştırabilirsiniz.

ALES Eğitimleri için 444 5 835 ya da www.tekuzem.com dan Tekuzem’ e ulaşabilirsiniz.

 

Yorum Bırak
Tekuzem Whatsapp Hattı