Engeller engebeli ve zor olabilir ancak; yıldırıcı, vazgeçirici asla değildir, bilmelisiniz ki hayat bir meşakattir ama her zorun sonunda hazzı büyük bir başarı ve özgüven vardır.
Düşününüz ki bir çok konuda düşündükçe; kendinizin bile hayretlere düşebileceği analizler, yorumlar yapabiliyor bir takım kararlar verebiliyorsunuz, önemli olan bunları reale dökebilmek, kendinize olan güveninizi yakalayabilmek...
Peki zihin gücünü geliştirmek, daha geniş çerçeveden bakabilmek ve sınırları aşmak için neler yapılmalı?
1-Değişimden korkmayın. Her türlü değişikliğe açık olun. Değişmeyen şeyin değişimin kendisi olduğunu bilmek gelişime açık bir yapımız olduğunu da kabullenmek ve hep ileriye gitmek demektir.
2-Düşüncelerinizi söylemekten çekinmeyin. Yanlış anlaşılmak gibi ya da insanları mutlu etmek gibi bir çabanızın olmasına gerek yok. Gerçek mutluluk kişinin kendisini mutlu edebilmesiyle başlar..
3-Her ne olursa olsun yola devam edin. Pes etmek güçlü insanların özelliği değildir.
4-Enerjinizi bugüne odaklayın. Geçmişle bir işimiz yok. Sahip olunan tek şeyin bugün olduğunu idrak edersek bunu en iyi şekilde değerlendirmek için elimizden geleni yapabiliriz. Bir anımızın bile boşa gitmesine göz yumacak kadar uzun değil hayatımız...
5-Yazı yazın. Yazmak zihniniz için çeşitli yönlerden yararlıdır. Belleğinize önemli olan şeyleri söylemenin bir yoludur, böylece gelecekte bazı şeyleri daha kolay hatırlayabilirsiniz. Yazmak düşünme süreçlerinizi netleştirir. Yaratıcılığınızı ve analitik becerilerinizi geliştirmek için iyi bir egzersizdir. Günlükler, parlak fikirlerle ilgili notlar, şiir ve hikayeler yazmak zihninizi güçlendirecektir.
6-Daha etkili biçimde öğrenin. Bir şeyi öğrenmeye karar verdiğinizde; hem başlamadan önce, hem öğrenme esnasında, hem de sonrasında notlar alın. Başlamadan önce kendinize ‘’Şu an bu konu hakkında neler biliyorum?’’ diye sorun. Ve bunları bir kağıda not edin. Bu, zihninizi öğrenmeye hazırlayacaktır. Çalışmayı bitirdikten sonra bir sonraki seans için zihninizde birkaç soru olsun. Ve kendi kendinize ‘’şimdi ne öğrendim?’’ diye sormayı ihmal etmeyin.
7-Şarkı söyleyin. Arabanızda yolculuk ederken veya yalnız kaldığınızda üzerinde çalıştığınız konuyla ilgili olarak şarkı söyleyin. Bu sizin sağ beyinle temasa geçmenizi ve onu çalıştırmanızı sağlar.
8-Kendinizin farkında olun. Bu beyin gücüyle direk ilgili gibi görünmemekle birlikte çok yakından ilgilidir. Kendinizi daha iyi tanırsanız ego ve duyguların etkilerinden kaçınabilirsiniz. Özellikle bir şeyleri açıklarken ya da tartışırken kendinizi gözlemleyin. Ben nasıl biriyim, olaylara karşı tutum ve davranışlarım nasıl? Başkalarının sizin hakkında yaptığı yorumlardan çok kendi yorumlarınıza ağırlık verin. Sizi sizden daha iyi kimse tanıyamaz…
Ne demiş George Eliot;
‘’Başkalarından üstün olman önemli değil, sen dünküne göre kendinden üstün müsün önemli olan o... ‘’